15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Nog steeds te veel ongevallen bij werken op hoogte

Nog steeds te veel ongevallen bij werken op hoogte

Ondanks alle verplichte veiligheidseisen bij werken op hoogte zijn er nog steeds ernstige ongevallen te betreuren. Vooral mensen die op hoogte werken zoals schoonmakers, glazenwassers, dakdekkers en onderhoudsmonteurs lopen constant het risico om te vallen. Vallen van een hoogte betekent altijd zwaar letsel of zelfs overlijden.

Permanente en tijdelijke beveiliging

Er zijn verschillende veiligheidsmiddelen die onderverdeeld worden in permanente en tijdelijke bescherming. Een vaste reling op een gebouw is een voorbeeld van een permanente beveiliging. Een dergelijke voorziening kan ook tijdelijk geplaatst worden. Bij nieuwe gebouwen wordt randbeveiliging vanuit het Bouwbesluit aangebracht. Op een plat dak mag gewerkt worden zonder valbeveiliging als de werklocatie minimaal vier meter verwijderd is van de dakrand. De zogeheten vrije zone dient wel met een duidelijke markering worden aangegeven.

Fall-restraint of fall-arrest

Veel werkuitvoerders maken gebruik van persoonlijke beschermmiddelen zoals vallijnen en veiligheidsharnassen. In feite kan dit op twee manieren, namelijk op basis van fall-restraint of fall-arrest. Bij beide methoden heeft de uitvoerder een harnas met een leeflijn die verankerd is. Bij fall-restraint heeft de lijn een dusdanige lengte dat de uitvoerder niet de rand van het dak kan bereiken. Vallen van hoogte is dan uitgesloten. Bij fall-arrest is de leeflijn langer, maar heeft een automatische zelfspanner. Bij vallen over de dakrand zorgt een valstop systeem dat de val beperkt blijft. Het fall-restraint systeem heeft een duidelijke voorkeur en wordt om die reden bij voorkeur toegepast tenzij het niet anders kan.

Werkgever is verantwoordelijk voor veilig werken

Valrisico komt niet uitsluitend voor bij dakwerkzaamheden. Ook bij het werken met ladders en steigers is er een groot valrisico. Wetgeving verplicht beveiliging voor werken op 2,5 meter hoogte. Een ladder mag nooit een werkplek zijn en steigers dienen op de juiste wijze gebruikt te worden en periodiek worden gekeurd. De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit houdt niet alleen het treffen van maatregelen en middelen in, maar ook het geven van instructies voor een juist gebruik van valbeveiliging. Volgens de Monitor Arbeidsongevallen 2020 uitgegeven door de Arbeidsinspectie, werken 380.000 mensen regelmatig op hoogte. Het werken gebeurt het meest op steigers of hoogwerkers. Een derde van de bedrijven werkt met positionerings- of beveiligingslijnen. In 2020 zijn bij de Inspectie 468 ongevallen gemeld als gevolg van een val. De meeste slachtoffers vallen van een ladder of van een dak, vloer of platvorm.

Categorie:Vastgoed
Vorig bericht
Het belang van reviews
Volgend bericht
De voordelen van LED panelen