15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Zijn zonnepanelen het waard voor jou?

Dit artikel gaat over de waarde van zonnepanelen. Wat zijn hun kosten en de baten. We praten hier over de huidige kosten van een zonnepaneelinstallatie en de elektriciteit die we van de elektriciteitsmaatschappij betrekken. In dit artikel gebruiken we de berekeningen die zijn gemaakt door Milieu Centraal.

Genoeg ruimte

Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Dat dient allereerst door een deskundige te worden bepaald. Verder is relevant hoeveel ruimte beschikbaar is om zonnepanelen te plaatsen. De kosten van een zonnepaneleninstallatie, inclusief omvormer, bekabeling en installatie, hangen af van het aantal zonnepalen. De omvormer is het apparaat dat de elektriciteit die de panelen opwekken geschikt maakt voor het gebruik in huis. De relatie tussen kosten van een complete installatie en het aantal zonnepanelen is niet lineair. Je zou verwachten dat er met meer panelen relatief meer te verdienen valt. De kosten van de installatie, de bekabeling en de omvormers nemen namelijk niet evenredig toe met het aantal panelen. We zullen echter verderop zien dat die aanname niet correct is.

Aanschaffingskosten

Voor de aanschaf van zonnepanelen wordt door de centrale overheid geen subsidie meer gegeven. Je kunt echter wel de betaalde BTW terugvragen. De aanschaffingskosten zijn voor 6 zonnepalen € 3.400 (na BTW-teruggaaf € 2.800), 10 zonnepalen € 5.000 (na BTW-teruggaaf € 4.200) en voor 18 zonnepanelen € 7.900 (na BTW-teruggaaf € 6.700).

Hoeveel levert het op

In de vorige paragraaf gaven we de kosten van een zonnepaneelinstallatie, bestaande uit respectievelijk 6, 10 en 18 zonnepanelen. Uiteraard hangt de hoeveelheid stroom die je kunt opwekken af van het aantal zonnepalen. Voor 6 zonnepalen zou dat 1.700 kWh, 10 zonnepalen 2.900 kWh en voor 18 zonnepanelen 5.200 kWh. Dat loopt dus per paneel op van 283 kWh tot 289 kWh. De jaarlijkse opbrengst van een installatie met 6 zonnepanelen is € 250, met 10 zonnepanelen € 450 en voor 18 zonnepanelen € 620. Bij die berekening is uitgegaan van een energieprijs van 22 cent per kWh. Samen met de kosten die in de vorige paragraaf zijn gegeven, komen we op de volgende terugverdientijden:

  • 6 panelen : 11 jaar en ruim 2 maanden
  • 10 panelen : 9 jaar en 4 maanden
  • 18 panelen : 10 jaar en bijna 10 maanden

Bij de berekening van de jaarlijkse opbrengst is uitgegaan van een periode van 25 jaar. Er is rekening gehouden met de salderingsregeling, waarbij je voorlopig nog een korting op je elektriciteitsrekening krijgt voor de stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Uit de berekening komt naar voren dat je met 10 panelen je investering sneller terugverdient dan met 18 panelen, wat verrassend is. Zorg er dus voor dat je eerst het rendement zonnepanelen op papier zet voordat je over gaat op aanschaf van deze dure investering.

Categorie:Duurzaamheid
Vorig bericht
Het inrichten van een oude caravan
Volgend bericht
Hoe richt je duurzaam je huis in?