15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Kun je het beste kopen of huren?

De huizenprijzen zijn op dit moment erg hoog te noemen en blijven maar stijgen. Het is algemeen bekend dat er op dit moment een enorm tekort is aan huizen. De huidige hypotheekrente blijft echter juist erg laag. Veel mensen zitten nu met de vraag of ze beter een huis kunnen kopen of juist beter kunnen huren. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van kopen en huren om uiteindelijk tot de conclusie te komen welke van de opties de beste keuze is voor jou.

Voordelen en nadelen van een huis kopen


Laten we beginnen bij de kosten van het kopen van een huis. Deze kosten zijn de laatste jaren met een rap tempo toegenomen. Waar je vroeger 2 ton neerlegde voor een starterswoning moet je nu al snel denken aan zo’n 4 ton. De vraagprijzen van koophuizen zijn dus erg hoog. De hypotheekrente is echter erg laag. Dit betekent dat de maandelijkse lasten van een gekocht huis minder hoog zijn. Kopen is niet zonder risico. De waarde van een gekochte woning kan namelijk zakken. Hierdoor betaal je een hogere hypotheek dan wat je woning waard is. Als je je huis dan wilt verkopen kom je met een restschuld te zitten. Verder krijg je met een koopwoning te maken met een aantal extra lasten, waar je met een huurwoning geen last van hebt. Het kopen wan een huis heeft ook een aantal voordelen. Zo is kopen over het algemeen een stuk voordeliger als je niet snel weer wilt verhuizen. Een huis kopen is een investering. Een hypotheek is een lening die je afbetaald. Zodra je de lening hebt afbetaald is de woning van jou. Verder wordt een huis over het algemeen meer waard over een langere periode. Verder kun je de woning verbouwen zoals jij dat zelf wilt.

Voordelen en nadelen van een woning huren


Dan komen we aan bij huren. Ook aan huren zitten er een aantal voordelen, maar ook nadelen verbonden. Het grootste nadeel van huren is dat je geen eigen vermogen opbouwt, zoals je dat wel doet bij een huis kopen. Het huis wat je huurt wordt nooit echt van jou. Verder zijn de huurprijzen erg hoog op het moment. De verwachting is dat deze de komende tijd alleen nog maar zullen stijgen. Ook zit er aan huren vaak lange wachttijden gebonden. Zeker als je een woning wilt huren in een stad. Huren heeft echter zeker ook een aantal voordelen. Zo hoef je niet in 1 keer een grote som geld te betalen. Verder is het vaak eenvoudig om het huurcontract op te zeggen. De onderhoudskosten van een huurwoning zijn voor de verhuurder. Hier heb jij dus geen last van. Je hebt er als huurder ook geen last van als de waarde van je huis daalt.

Kan ik beter een woning kopen of huren?


Over het algemeen geldt dat een huis kopen alleen voordeliger is als je van plan bent er lange tijd gebruik van te maken. Op deze manier heb je grote kans dat je woning meer waard wordt. Je bent met een huis kopen een stuk minder flexibel dan met een huis huren. Zo kun je relatief eenvoudig verhuizen met een huurhuis ten opzichte van een koophuis. Bedenk daarnaast of je de vaste lasten kunt betalen en of je een stabiele, vaste inkomstenbron tot je beschikking hebt. Dit is vooral belangrijk voor de hypotheek bij koopwoningen, maar ook voor de maandelijkse huur.

Categorie:Wonen
Vorig bericht
Hoe richt je duurzaam je huis in?
Volgend bericht
De 10 leukste woon idee├źn