15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hoe kan ik een lekkage in de badkamer opsporen?

Heb je last van een lekkage in de badkamer? Dat kan nogal wat problemen opleveren. Een lekkage kan namelijk leiden tot vochtplekken die kunnen leiden tot schimmels of houtrot. Schimmels zijn slecht voor de gezondheid en breken het materiaal af. Zo wordt de hele woning verzwakt. Zorg dus dat je op tijd een lekkage ontdekt en herstelt. Maar hoe kan je een lekkage in de badkamer opsporen? Daar zijn een aantal manieren voor.

Druktest

Een lekkage in de badkamer is soms moeilijk te detecteren en is niet altijd direct zichtbaar. Je kan een lekkage soms pas na een paar dagen of weken merken. Een lekkage detecteer je door vochtplekken of schimmelvorming. Een manier voor lekkage opsporen is met een druktest. Een druktest wordt gebruikt om een lekkage in de vloerverwarming, centrale verwarming, waterleiding en in de afvoer op te sporen. Bij een druktest wordt de druk in de leiding opgevoerd. Als de druk vervolgens in de leiding niet constant blijft betekent dit dat je een lekkage in de leiding of in de afvoer hebt.

Endoscopie

Endoscopie is een andere methode om een lekkage op te sporen. Bij endoscopie wordt gebruik gemaakt van een flexibele, kleine camera. Deze camera wordt vervolgens in de leiding gestopt om de lekkage op te sporen. Zo kan de camera dus bij plekken komen die normaal moeilijk te bereiken zijn. Het beeld dat de camera filmt wordt gezien op een monitor. Een endoscoop wordt ook vaak preventief gebruikt. Hij kan namelijk zelfs de kleinste haarscheurtjes opsporen en in beeld brengen.

Infrarood detectie

De derde techniek om een lekkage op te sporen is door middel van een infraroodcamera. Infraroodcamera’s kunnen temperatuurverschillen in ruimtes meten en opsporen. Een lekkage van de vloerverwarming wordt exact gelokaliseerd door de infraroodcamera. Hierdoor kan je veel preciezer de lekkage oplossen en zal je minder schade aanrichten. Met een infraroodcamera kan je een aantal dingen in beeld brengen zoals bijvoorbeeld de vloerverwarming, warmwaterleidingen, elektrische leidingen en CV leidingen.

Ultrasoonmeting

Een lek in de badkamer is ook op te sporen met een ultrasoonmeting. Bij deze techniek wordt gebruikt gemaakt van geluidgolven om koud water lekkages op te sporen. Het opsporen van een lekkage met een ultrasoonmeting is erg veilig. Ultrasoonmetingen zijn handig voor het opsporen van lekkagegeluiden die diep onder de grond zitten. Deze meting wordt gebruikt bij onder andere vloerverwarming, gasleidingen, airco’s en waterleidingen.

Omdat een badkamerlekkage tot veel problemen kan leiden is het handig om optijd je badkamer te laten controleren en je lekkage op tijd te laten oplossen voordat het meer problemen zal veroorzaken.

Categorie:Wonen
Vorig bericht
Hoe kan ik besparen op mijn energierekening?
Volgend bericht
Welke diensten leveren slotenmakers?