15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Met een Vastgoedhypotheek beleggen in onroerend goed

Woningen die niet zelf bewoond worden, kunnen gefinancierd worden met zogeheten Vastgoed-, Beleggings- of Verhuurhypotheken. Er zijn diverse aanbieders die dergelijke financieringen aanbieden zoals de NIBC en Woonfonds.

Verhuren in plaats van zelf bewonen

Het onderscheid zit in de het gebruik van de woning. De meeste woningen worden gekocht om zelf te bewonen. Hiervoor is meestal een financiering nodig die binnen een bepaalde periode wordt terugbetaald. Bij deze particuliere hypotheken wordt meestal de voorwaarde gesteld dat de woning niet verhuurd mag worden. Dit heeft alles te maken met de marktwaarde van een pand. Een woning in verhuurde staat heeft een andere taxatiewaarde.

Andere hypotheekvoorwaarden

Een pand wat gekocht wordt als tweede woning of als beleggingspand wordt niet of slechts gedeeltelijk gebruikt door de eigenaar. Een belegging heeft als doel om jaarlijks huurpenningen te innen en mogelijk na verloop van tijd een winst te maken bij een verkoop. Bij een tweede woning wordt de woning dikwijls verhuurd om de kosten te drukken. De eigenaar gebruikt de woning tijdens zijn vakantieperioden. De hypotheekvoorwaarden bij deze financieringsvorm zijn juist gericht op verhuur.

Marktwaarde in verhuurde staat

Dit heeft als gevolg dat de taxatie van de panden gebeurt aan de hand van een marktwaarde in verhuurde staat. Deze waarde is een stuk lager dan de waarden van niet verhuurde woningen. Daarbij kan slechts tot 70 of 80 procent van de verhuurde waarde met een hypotheek beleggingspand gefinancierd worden. De vorm is meestal een lineaire of annuïtaire hypotheek, maar ook kan bij de meeste hypotheekverstrekkers gekozen worden voor een gedeeltelijke aflosvrije hypotheek.

Rente afhankelijk van financieringsniveau

De hypotheekrente is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe lager het financieringspercentage hoe aantrekkelijker de hypotheekrente. Ook de duur van de rentevaste periode speelt een rol. De rente is het laagst bij een korte periode. Sowieso is de rente hoger dan bij reguliere hypotheken voor eigen woongebruik. Fiscaal gezien valt een belegging in box 3. De rente is dan ook niet aftrekbaar zoals wel het geval is in box 1.

Beleggen in vastgoed heeft een andere impact dan sparen of het kopen van aandelen. Het is een lange termijn belegging met een verwacht rendement van zo’n vier procent per jaar. Veel hangt af van de locatie, de verhuuropbrengsten en de waardeontwikkeling van onroerend goed. Met de huidige inflatie kiezen veel mensen voor een dergelijke belegging.

Categorie:Vastgoed
Vorig bericht
5 x waarom een vinyl vloer ideaal is
Volgend bericht
Zo pak je het buitenschilderwerk van je woning aan