15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Het belang van straatmeubilair

Straatmeubilair is niet weg te denken uit het straatbeeld, maar van de meerwaarde zijn we ons niet altijd bewust. Het valt je misschien niet eens meer op, maar waar zet je je fiets neer zonder fietsenrekken en hoe ziet een park eruit zonder parkbanken? In dit artikel vertellen we je alles over straatmeubilair!

Het belang van straatmeubilair

Straatmeubilair is van groot belang voor een goed functionerende buitenruimte en daarmee van belang voor iedereen in de samenleving.

  • Straatmeubilair is functioneel: hoe zouden we ons veilig kunnen verplaatsen zonder bewegwijzering, wegaanduiding of verkeersborden?
  • Straatmeubilair biedt comfort: hoe zou een park eruit zien zonder parkbanken en afvalbakken?
  • Straatmeubilair zorgt voor plezier: waar zouden jouw kinderen spelen als dat speeltuintje aan de overkant van je huis er niet stond?
  • Straatmeubilair faciliteert voor veiligheid: hoe zou jij ‘s avonds naar huis fietsen zonder straatverlichting?

Gelukkig laat de overheid ons niet zelf een parkbank of fietsenrek kopen, maar is straatmeubilair vanzelfsprekend in Nederland. Gemeentes, de ANWB, Rijkswaterstaat en de provincies faciliteren gezamenlijk een aangename openbare ruimte.

Verschillende soorten ontwerpen straatmeubilair

Straatmeubilair moet aan verscheidene eisen voldoen. Het is dan ook niet gemakkelijk om straatmeubilair te ontwerpen. Naast een behoorlijke eisenlijst, moet het ook nog bij iedereen in de smaak vallen en het liefst ook nog eens duurzaam zijn. Het is belangrijk om de juiste balans tussen stijl en functionaliteit te vinden en daarbij duurzaamheid niet uit het oog te verliezen. Een speeltuin, verkeersbord en parkbank wordt immers niet om de haverklap vervangen of geplaatst.

Chique en stijlvol straatmeubilair

De laatste jaren heeft het straatmeubilair in Nederland op het gebied van uiterlijk een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Straatmeubilair moet tegenwoordig modern, stijlvol en chique zijn; met minder wordt geen genoegen genomen. Het moet motiveren om naar buiten te willen gaan en daarom uitnodigen om er gebruik van te maken. Niet voor niets houden veel bedrijven zich meer en meer bezig met het ontwerpen en produceren van straatmeubilair.

Categorie:Wonen
Vorig bericht
Waarom een terrasoverkapping een goed idee is
Volgend bericht
Welk materiaal en gereedschap heb je nodig bij een verhuizing?