15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt
woning verkopen, gelukkig stel

In 8 stappen je woning verkopen

Ga je binnenkort je woning verkopen? Dan spelen er allerlei factoren mee waar je rekening mee dient te houden. Het gehele proces kan best overweldigend zijn. Hoe bepaal je de vraagprijs? Moet je wel of niet aanwezig zijn bij bezichtigingen? En wat is de rol van een notaris eigenlijk? Het volledige verkoopproces is samen te vatten in 8 stappen die je een algemeen beeld geven van wat je kan verwachten.

Stap 1: meeting met de makelaar

Het is belangrijk om met een erkende, ervaren makelaar in zee te gaan. Makelaars zijn als geen ander op de hoogte van de markt en kunnen je helpen om tot een voorspoedige verkoop te komen. Een kennismakingsgesprek is er zodat de makelaar jou en jouw situatie beter leert kennen. Het verkoopproces wordt je uitgelegd en je woning wordt geïnspecteerd. Alle woninggegevens worden vastgelegd in een rapport.

Stap 2: de prijsbepaling

Een te hoge vraagprijs leidt tot minder belangstelling en een te lage vraagprijs zorgt ervoor dat je minder aan de verkoop van je woning verdient dan dat de verkoop op had kunnen leveren. De makelaar kan daarom op basis van het kennismakingsgesprek en de daaruit volgende conclusies een realistische vraagprijs voorstellen. Dit is niet direct een weerspiegeling van de waarde van de woning: er wordt altijd ruimte open gelaten om te onderhandelen met geïnteresseerden. Factoren die meespelen in het bepalen van de prijs zijn onder andere marktontwikkelingen, de populariteit van een woning of woongebied en jouw persoonlijke situatie.

Stap 3: je woning onder de aandacht brengen

In een publiciteitsplan staat beschreven hoe de makelaar van plan is om je woning binnen jouw budget en wensen onder de aandacht te brengen. Je wilt natuurlijk dat zo veel mogelijk potentiële kopers weten dat het je woning beschikbaar is. De meeste kopers en verkopers maken gebruik van populaire websites om hun woning te verkopen. Dat gaat met een uitgebreide omschrijving, fotoreportage en algemene informatie over de locatie en omgeving. Houdt er rekening mee dat je je woning bij veel van deze websites alleen kan verkopen via een NVM-makelaar.

Stap 4: je woning verkoopgereed maken

Het is belangrijk dat de woning zo uitnodigend mogelijk eruit ziet, zowel voor het maken van een fotoreportage als voor bezichtigingen. Zorg ervoor dat het huis opgeruimd en schoon is. Let daarbij ook op de tuin. Snoei heggen en verwijder onkruid. Het repareren van kleine gebreken, zoals losse deurklinken, verouderde kit en afgebladderde verf kan helpen een betere indruk te maken op potentiële kopers.

Stap 5: de bezichtigen

De makelaar coördineert en begeleidt bezichtigingen en stemt deze in overleg met jou af qua datum en tijdstip. Het is aan te raden om zelf niet in de woning aanwezig te zijn wanneer er bezichtigingen plaatsvinden. Kopers zijn vaak kritisch tegenover een makelaar, wat de makelaar weer de kans geeft om in te spelen op hun wensen. De vervolgstrategie die de makelaar hanteert bij verdere onderhandelingen is afhankelijk van het beeld dat hij van de koper heeft gekregen gedurende de bezichtiging. Na afloop van iedere bezichtiging koppelt de makelaar zijn bevindingen weer aan jou terug.

Stap 6: onderhandelen

Er zijn verschillende manieren om te onderhandelen. De meest voorkomende vorm zijn één-op-één onderhandelingen, waarbij je niet met meerdere partijen tegelijk kan onderhandelen maar wel door meerdere belangstellenden een bieding mag laten uitbrengen bij verkoop op inschrijving of via online bieden op de website. Zodoende kun je de beste deal binnenhalen. Wanneer iemand de vraagprijs biedt voor jouw woning, ben je nog niet verplicht om je woning direct aan die persoon te verkopen. Je mag hem vragen om meer te bieden. Bij meerdere kopende partijen meldt de verkoopmakelaar aan alle partijen dat er meerdere potentiële kopers zijn.

Stap 7: de koopovereenkomst tekenen

Ben je het eens over de prijs, opleverdatum en andere afspraken die je met de koper hebt gemaakt? Dan worden deze afspraken door de makelaar vastgelegd in een koopovereenkomst. Deze wordt met je doorgenomen, zodat je weet waar je aan toe bent. De koop is alleen rechtsgeldig wanneer de koopovereenkomst is getekend door beide partijen en de bedenktijd voor de koper is verstreken.

Stap 8: de overdracht

Zodra de notaris de getekende koopovereenkomst en alle benodigde papieren heeft ontvangen stelt hij een datum en tijdstip vast voor het ondertekenen van de akte van levering. De makelaar staat je bij in het controleren van alle gegevens zoals opgesteld door de notaris. Na het tekenen van de akte bij de notaris wordt de woning ingeschreven onder naam van de nieuwe eigenaar in het Kadaster. Je hebt dan succesvol je woning verkocht!

Categorie:Vastgoed
Vorig bericht
Een huis snel verkopen was nog nooit zo simpel geweest
Volgend bericht
Dit moet je weten over spijlenhekwerk