15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

De vele voordelen van plexiglas

Plexiglas wordt veel gebruikt als productnaam, maar is eigenlijk een merknaam. Het wordt ook wel acrylaat, Persplex of PMMA genoemd. Het wordt vooral gezien als een alternatief voor glas. Het grote voordeel van acrylaat is dat het lichter in gewicht is en bovenal een stuk sterker is dan glas.

Plexiglas kent vele toepassingen

Plexiglas is een sterke kunststof, maar het heeft meer voordelen, waardoor het veelzijdig toepasbaar is. Het materiaal is licht in gewicht en is bovendien eenvoudig te bewerken. In tegenstelling tot glas kan plexiglas eenvoudig geboord, gezagen, gefreesd of geplooid worden. Bij glas bestaat er altijd een kans dat bij bewerkingen breuk ontstaat of dat het glas versplintert. Plexiglas is vele malen sterker dan glas en het kan niet versplinteren. Bij breuk kan plexiglas hooguit een scheur krijgen.

Plexiglas favoriet bij douchecabines

In de woning zien we plexiglas dan ook veelvuldig gebruikt worden, zoals bij douchecabines of andere afscheidingen in de badkamer. De veiligheid speelt vooral in de badkamer een belangrijke rol, maar er zijn meerdere aspecten. Plexiglas kan gevormd worden in ronde vormen zodat complete douchecabines gemaakt kunnen worden. Het materiaal is bovendien ook eenvoudig schoon te houden.

Plexiglas zorgt voor een helder zicht

Een ander voordeel is dat plexiglas helder is. Transparant plexiglas heeft een lichtdoorlatendheid van ruim 90 procent en is dan ook helderder dan glas. Dit is dan ook de reden dat menig kunstwerk ingelijst wordt met plexiglas. Het biedt een uitstekende lichtinval en een helder zicht. Om die reden wordt plexiglas gebruikt voor voorzetramen of als beglazing. Plexiglas op maat is ook verkrijgbaar in een niet transparante vorm, zoals in melkwitte of matte uitvoering. Melkwit of opaal plexiglas heeft een lichtdoorlatendheid van 40 procent. Mat plexiglas zorgt voor een diffuse lichtverspreiding.

Duurzaam en isolerend

Omdat plexiglas een lange levensduur kent, is het een duurzaam materiaal. Het wordt dan ook voor vele buitentoepassingen gebruikt zoals balkonafscheidingen of lichtkoepels. Veel terrasoverkappingen zijn gebouwd met plexiglas vanwege de isolatiewaarde en de UV-bestendigheid. Plexiglas zal dus niet snel verweren en blijft helder.

Zijn er alleen maar voordelen te noemen bij plexiglas? Eigenlijk wel, maar plexiglas is krasgevoeliger dan glas. Een ander nadeel van plexiglas is de beperkte hittebestendigheid. Bij warmtebronnen is het beter om voor het sterkere polycarbonaat te kiezen.

Categorie:Duurzaamheid
Vorig bericht
Welk materiaal en gereedschap heb je nodig bij een verhuizing?
Volgend bericht
Hoe snel kun je een woning verkopen?