15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Hoe snel kun je een woning verkopen?

In de huidige tijd lijkt het gemakkelijker om een woning te verkopen dan er een te kopen. Volgens de marktcijfers van het NMV staan er steeds minder huizen te koop. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er in Nederland slechts 15.000 woningen te koop. Een historisch laag aanbod wat nog niet eerder is voorgekomen.

Krapte in de woningmarkt

De krapte in de woningmarkt zorgt voor hoge prijzen. Woningen in een courante prijsklasse worden gemakkelijk met tienduizend euro overboden. Voor een nieuwbouwwoning wordt nu gemiddeld 433.000 euro betaald en voor een bestaande woning is de prijsstijging binnen één jaar zo’n 15 procent. In feite is de woningmarkt oververhit. Woningen worden voor starters onbereikbaar omdat ze te duur zijn. De lage hypotheekrente compenseert de hoge woningprijs al lang niet meer. Hetzelfde geldt voor de verlaging van de overdrachtsbelasting.

Verkoopprijs afhankelijk van factoren

De verkoop van een woning is afhankelijk van de locatie, de staat van onderhoud, de WOZ-waarde, maar ook van het energielabel. De prijs wordt hierdoor bepaald. Of het een snelle verkoop is, hangt met name af van de verkoopsnelheid van referentiewoningen. Worden vergelijkbare panden snel verkocht en voor welke prijs? Woningen worden nu gemiddeld binnen zes weken verkocht. Dit is natuurlijk prettig voor verkopers van woningen, maar het blijven gemiddelden. Dure woningen staan langer te koop. Dit is nu het geval bij woningen in steden die een vraagprijs hebben die ver boven de gemiddelde vierkante meter prijs liggen.

Inschakelen van een verkoopmakelaar

Doorstarters hebben een behoefte aan een snelle verkoop omdat ze een nieuwe woning hebben gekocht en de oude woning nog moeten verkopen. Een snelle verkoop betekent het voorkomen van dubbele woonlasten. Een verkoopmakelaar adviseert over de vraagprijs en zet zijn netwerk in voor aspirant kopers. Hij of zij voert de onderhandelingen en probeert een zo hoog mogelijke prijs te bewerkstelligen. Bij succes wordt een koopakte opgesteld. De gemiddelde courtage die gevraagd wordt, bedraagt zo’n 1,5 procent. Voor een woning die voor 400.000 euro verkocht wordt, is dat zo’n 6.000 euro

Een snelle manier is het verkopen van een woning aan een organisatie of makelaar zelf. Het grote voordeel is dat er geen zoektocht hoeft te gebeuren en de werkelijke opbrengst van de woning vast staat. De verkoopprijs zal wel lager zijn dan de marktprijs, maar daar staat tegenover dat er zekerheid is. Daarbij bespaart het courtage en mogelijk dubbele woonlasten. Uiteindelijk kan deze wijze van snel woning verkopen voordelig uitpakken.

Categorie:Vastgoed
Vorig bericht
De vele voordelen van plexiglas
Volgend bericht
Woning stijlvol inrichten met een klein budget