15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt
huis taxeren

Waarom is het verstandig om je huis te taxeren?

In dit artikel gaan we in op de vraag waarom het verstandig kan zijn om je woning te laten taxeren. Daarvoor kan een aantal redenen worden gegeven. We beginnen echter met aan te geven wat er in een taxatierapport staat.

Wat staat in een taxatierapport?

In een taxatierapport van een woning wordt niet alleen een inschatting gegeven van diens waarde, maar ook worden verborgen gebreken, de staat van onderhoud, de benodigde investeringen voor de verduurzaming en andere bijzonderheden erin vermeld.

Waarvoor een taxatierapport laten opstellen?

Er bestaan diverse redenen voor het laten opstellen van een taxatierapport, zoals:

  • Als je een woning wilt verkopen of kopen
  • Voor de bepaling van de WOZ-waarde
  • Voor de aanvraag van een hypotheek
  • Voor de bepaling van de overwaarde
  • Voor een opstalverzekering

We zullen de genoemde redenen in de komende paragrafen aan de orde stellen. Het kan zijn dat je haast met het taxatierapport hebt. Van taxatiebureaus zoals Taxatierap ontvang je er een binnen 5 werkdagen.

Als je een woning wilt (ver)kopen

Als je een woning wilt (ver)kopen, dan is het verstandig dat je weet wat de marktwaarde is. Als je te duur wilt verkopen, dan is de vraag of dat gaat lukken. Maar je wilt natuurlijk ook niet onder de marktwaarde verkopen. Het omgekeerde geldt voor het kopen van een woning. Je wilt natuurlijk niet meer betalen dan de marktwaarde. Bovendien lees je in het taxatierapport ook over de staat van onderhoud, eventuele gebreken en kosten van verduurzaming.

Voor de bepaling van de WOZ-waarde

De gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde van je woning vast. Die dient als uitgangspunt voor de hoogte van een aantal belastingen. Daar kan je tegen in beroep gaan. Je geeft je bezwaarschrift meer gewicht als je een taxatierapport hebt.

Voor de aanvraag van een hypotheek

Als je een hypotheek voor een woning wilt aanvragen, dan wil de hypotheekverstrekker natuurlijk weten wat de waarde daarvan is.

Voor de bepaling van de overwaarde

Als de waarde van je woning significant hoger is dan wat je aan hypotheek nog moet aflossen, dan kan je die overwaarde op diverse manieren gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten voor een verbouwing en/of verduurzaming van je woning. Uit een taxatierapport van bijvoorbeeld een taxatiebureau zoals Taxatierap kan je niet alleen de overwaarde afleiden, maar ook verbeterpunten voor je woning herkennen.

Voor een opstalverzekering

Een taxatierapport kan de herbouwwaarde van je woning geven. Dit is goed om te weten voor de afsluiting van een opstalverzekering.

Categorie:Wonen
Vorig bericht
Dit moet je weten over spijlenhekwerk
Volgend bericht
Zorg voor een mooi geheel in de woonkamer