15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://jsmvastgoed.nl 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Afvoer ontstoppen: 5 handige tips

Een verstopte afvoer kan erg vervelend zijn. Het water loopt niet goed meer weg, de vaat- of wasmachine doen het niet meer goed en er hangt een onaangename geur in huis. Daar wil je natuurlijk gauw vanaf! Hoe? Wij hebben vijf praktische tips voor je verzameld. 

Tip 1: De afvoer ontstoppen met een plopper

De gootsteen, de douche, het bad, de wasbak of de wc: het maakt niet uit om welke afvoer het gaat, met een plopper kun je iedere afvoer ontstoppen. Houd het rubber van de plopper onder de warme kraan, zodat dit wat flexibeler wordt. Daarna zet je de plopper recht op de afvoer. Zorg wel dat er een laagje water in de afvoer staat, zodat je wat zuigkracht hebt. Beweeg de plopper vervolgens op en neer zodat het vuil naar boven wordt getrokken. 

Tip 2: De afvoer ontstoppen met soda en heet water

Een andere manier om de afvoer te ontstoppen is met middeltjes die je waarschijnlijk altijd wel in huis hebt: soda en heet water. Soda lost de vetresten die in de afvoer zitten goed op. Meng de soda met heet water en giet het vervolgens in de verstopte afvoer. Spoel de afvoer de volgende ochtend nog een keer goed door met heet water en kijk of de afvoer weer naar behoren werkt. Is dat niet het geval? Herhaal dan de stappen. 

Tip 3: De afvoer ontstoppen met soda en azijn

Je kunt ook een mengsel maken van soda en azijn. Hiermee kun je de kalkaanslag in de afvoer oplossen. Meng een heel pak soda met een halve liter azijn en giet dit heel langzaam door de afvoer heen. Spoel de afvoer de volgende ochtend goed door met heet water. 

Tip 4: De afvoer ontstoppen met afwasmiddel

Afwasmiddel is, net als soda, een goed middel om de vetresten in een afvoer mee op te lossen. Meng het afwasmiddel met heet water en giet in de afvoer. Spoel na een halve dag intrekken de afvoer goed door met heet water om te controleren of de afvoer weer goed werkt.

Tip 5: De sifon goed schoonmaken

Het kan zijn dat bovenstaande tips niet goed helpen. Dan is het zaak om de sifon schoon te maken. De sifon zit onder een wasbak of gootsteen en is een leiding waar een bocht in zit. In die bocht kan veel vuil terecht komen wat een ontstopping kan veroorzaken. Maak de sifon los met een schroevendraaier of waterpomptang en maak hem vervolgens schoon met een sopje. 

Categorie:Wonen
Vorig bericht
Zo parkeer je steeds veilig
Volgend bericht
Voordelen van een vloer van PVC